Vinsten med fasadmålning

Måla upp värdet på ditt hus

En nymålad husfasad är vacker att titta på. Men vet du hur mycket färgen kan påverka husets värde? Eller fasadens motståndskraft? Låt oss berätta mer.

Enligt en undersökning gjord av Skandiamäklarna där mäklarna fick uppskatta värdet av olika renoveringar inför bostadsförsäljningen. Slutpriset för en normalstor villa beräknades då att öka 75 000-100 000 kronor om fasaden målades om (rikssnitt). Av alla renoveringstyper var fasadmålning, samt omläggning av tak, de faktorer som ansågs höja husets värde mest.

Det är dock inte säkert att du behöver måla fasaden innan visningen. Ibland kan det räcka med att tvätta huset för att det ska se nymålat ut. Oavsett om du har tänkt sälja eller inte, mår huset bäst av en årligt tvätt och på så sätt kan fasadmålningen skjutas upp med flera år.

Grundligt förarbete ökar livslängden på din husfasad

Regn, vind, sol och snö – vädrets makter påverkar fasaden året runt. Ett vanligt misstag är att vänta för länge med att måla om. Med ett grundligt förarbete och ny färg, får fasaden längre hållbarhet och större motståndskraft mot röta och andra angrepp. Impregnera med grundolja om du har skrapat helt trärent under förarbetet och glöm inte ändträet, där fukt lätt kan sugas upp i fasaden.

Fasadtvätt håller möglet borta

Mögel på fasaden ser inte vackert ut, men är som regel ingen orsak till panik. Se dock till att tvätta fasaden regelbundet för att få bort möglet. Får det sitta för länge ökar risken för angrepp av rötsvampar som skadar träet.

Mer inspiration och tips

 
Färg | Tips & trix

Det smarta sättet att förvara färg

Färg håller bäst i ordentligt stängda behållare så att inte luften kan förstöra den.

Tips & trix

Så förvarar du penslarna mellan strykningar

När det är dags för en kort eller lång paus – hur gör man med penslar och rollers så de inte hinner torka?

Färg

Matt eller blank färg – vad skall du välja?

Att välja matt eller blank färg är inte bara en fråga om tycke och smak.